Pokud potřebujete pomoc s vytvořením objednávky. Neváhejte, rád pomůžu 605 105 026 - Viktor

Vepřový steak na pánvi recept

Vepřový steak je klasickým pokrmem, který milují lidé po celém světě. Jedná se o jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit lahodné maso, které je šťavnaté a plné chuti. Na rozdíl od hovězího steaku, vepřové maso má tendenci být trochu sušší, pokud není správně připraveno, proto je důležité věnovat pozornost každému kroku přípravy. V tomto článku vás provedu celým procesem přípravy vepřového steaku na pánvi, od výběru masa po samotné servírování. Zjistíte také, jaké chyby se často dělají a jak jim předejít.

Výběr surovin

Jak vybrat kvalitní vepřové maso pro steak

Základem dobrého steaku je kvalitní maso. Pro vepřový steak doporučuji vybírat kotletu, krkovici nebo panenku. Krkovice je o něco tučnější, což jí dává bohatší chuť a zajistí, že steak nebude suchý. Panenka je naopak jemnější, má méně tuku a je vhodná pro ty, kteří preferují libovější maso.

Důležitost správného krájení a tloušťky masa

Tloušťka masa hraje klíčovou roli při smažení steaku. Ideální tloušťka pro vepřový steak je přibližně 2-3 cm. Pokud je maso příliš tenké, může se rychle přesušit a ztratit šťavnatost. Naopak příliš tlustý kus masa může být nedopečený uvnitř.

Koření a marinády pro vepřový steak

Marináda je skvělý způsob, jak maso ochutit a zároveň ho udělat šťavnatějším. Marináda může obsahovat různé bylinky, česnek, olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Pokud nemáte čas na marinování, stačí steak dobře osolit a opepřit těsně před smažením.

Příprava masa

Jak správně marinovat a připravit vepřový steak před smažením

Pokud chcete maso marinovat, nechte ho v marinádě alespoň 1-2 hodiny, ideálně přes noc. Důležité je, aby se maso marinovalo rovnoměrně, takže ho během této doby několikrát otočte.

Odležení masa při pokojové teplotě

Před samotným smažením nechte steak odležet při pokojové teplotě alespoň 30 minut. To zajistí, že se maso bude rovnoměrně propékat a neztuhne příliš rychlým zchlazením.


 

Litinová pánev s litinovou rukojetí

Litinová pánev s litinovou rukojetí 240x60 mm je vynikající volbou pro vaření a pečení. Tato pánve jsou praktické a univerzální, protože jsou vhodné pro smažení, pečení i použití na otevřeném ohni.
S touto páneví můžete připravit vše, od míchaných vajec až po maso, zeleninu, omáčky a dokonce i koláče. Je vyrobená z kvalitní litiny, což zajišťuje rovnoměrné tepelné rozložení a dokonale upečené jídlo.  Objednat tady 

 

 

   

Litinová pánev s litinovou poklicí

Litinová pánev s litinovou poklicí 300х60 mm "Monolith". je praktickým pomocníkem v kuchyni, který umožňuje nejen smažení a dušení, ale i vaření na otevřeném ohni a pečení cukrovinek. Díky absenci syntetického nepřilnavého povlaku má tato pánve dlouhou životnost a její vlastnosti se s časem jen zlepšují.
Objednat tady 

 

Litinová pánev s poklicí

Litinová pánevs poklicí Optima 240х46 mm je vhodná na smažení a dušení různých pokrmů pro celou rodinu. Pánev je dodávána se skleněnou poklicí. Má ergonomickou dřevěnou rukojeť (olše), která příjemně padne do ruky a nezahřívá se.
 Objednat tady 

 


Postup smažení na pánvi

Výběr správné pánve pro steak

Pro smažení vepřového steaku je nejlepší použít těžkou litinovou pánev, která dobře udržuje teplo. Důležité je, aby pánev byla dostatečně velká, aby se steak smažil rovnoměrně.

Ideální oleje a tuky pro smažení

Použijte olej s vysokým bodem kouře, například slunečnicový nebo řepkový olej. Máslo je také skvělým doplňkem, ale přidávejte ho až ke konci smažení, aby se nespálilo.

Techniky smažení pro dosažení dokonalé kůrky

Pro vytvoření křupavé kůrky je důležité, aby byla pánev dostatečně rozpálená před tím, než na ni položíte steak. Maso by mělo být položeno na pánev až ve chvíli, kdy olej začne lehce kouřit. Smažte steak na jedné straně asi 3–4 minuty, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka, poté ho otočte.

Časová tabulka pro smažení vepřového steaku podle tloušťky

  • Tloušťka 2 cm: Smažte na každé straně 3-4 minuty na středním plameni.
  • Tloušťka 3 cm: Smažte 5-6 minut na každé straně.

Po usmažení nechte steak odpočinout na teple alespoň 5 minut před servírováním, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozložily.

Tipy pro dosažení dokonalé chuti

Jak dosáhnout šťavnatosti masa

Při smažení můžete přidat trochu másla, které maso ještě více zjemní. Přidávejte máslo asi 1–2 minuty před koncem smažení a přelijte ho přes steak.

Použití bylinek a másla při smažení

Během smažení můžete přidat čerstvé bylinky, například rozmarýn nebo tymián. Tyto bylinky dodají masu jemnou, ale aromatickou chuť.

Servírování

Nejlepší přílohy k vepřovému steaku

K vepřovému steaku se skvěle hodí pečené brambory, dušená zelenina nebo čerstvý salát. Také ho můžete podávat s různými omáčkami, jako je například houbová nebo pepřová omáčka.

Servírování steaků podle způsobu propečení

Pokud preferujete steak více propečený, můžete ho po smažení vložit na několik minut do trouby při teplotě 180 °C.

Nejčastější otázky (FAQ)

Jak dlouho smažit vepřový steak?

Délka smažení závisí na tloušťce masa. Pro steak o tloušťce 2 cm doporučuji smažit 3–4 minuty na každé straně.

Jak poznat, že je steak hotový?

Steak by měl mít zlatavě hnědou kůrku a jeho vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 63 °C.

Jakou pánvi použít pro smažení steaku?

Nejlepší volbou je litinová pánev, která dobře udržuje teplo.

Můžu steak připravit bez marinování?

Ano, steak můžete osolit a opepřit těsně před smažením.

Jak dosáhnout křupavé kůrky bez přesušení masa?

Důležité je, aby pánev byla dostatečně rozpálená před položením masa.

Jaké omáčky se hodí k vepřovému steaku?

Pepřová, houbová nebo smetanová omáčka jsou skvělou volbou k vepřovému steaku.

Zdroj: Internetový obchod „EkoNádobí“ 

Autor:  Viktor Mykhailiuk