Popis
Návod pro přípravu 25 litrů cukrového kvasu (18%-20% obj. alkoholu):
- Rozpusťte 6-8 kg cukru ve 8 litrech teplé vody a důkladně míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte studenou vodu do směsi, abyste dosáhli celkového objemu 25 litrů, a znovu důkladně promíchejte po dobu nejméně 1 minuty. Ujistěte se, že teplota cukerného roztoku je pod 40°C.
- Přidejte obsah balíčku T48 Turbo kvasnic do směsi a míchejte, dokud se kvasnice úplně nerozpustí.
Přibližná doba kvašení pro různá množství cukru a teploty:
- Při použití 6 kg cukru a teplotě 20°C: 2 dny kvašení / teplotě 30°C: 1-2 dny kvašení (14% alkoholu)
- Při použití 7 kg cukru a teplotě 20°C: 4 dny kvašení / teplotě 30°C: 2-3 dny kvašení (17% alkoholu)
- Při použití 8 kg cukru a teplotě 20°C: 7 dní kvašení / teplotě 30°C: 4-5 dní kvašení (20% alkoholu)
Použití pro ovocný kvas: Posypte povrch kvasu kvasinkami a důkladně promíchejte.
Tip pro dosažení maximálního obsahu alkoholu a nejvyšší kvality kvasu: Uzavřete nádobu a připojte kvasnou zátku s bublátorem. Nechejte kvasit při teplotě 19-23°C po dobu 10-14 dní.
Tip pro nejrychlejší výsledky: Uzavřete nádobu a připojte kvasnou zátku s bublátorem. Nechejte kvasit při teplotě 20-30°C po dobu 2-7 dní. Kvašení je dokončeno, když přestane být pozorovatelná aktivita kvasnic (bublání).
UPOZORNĚNÍ: Ujistěte se, že nádoba pro kvašení je pevně uzavřená a opatřená kvasnou zátkou s bublátorem, aby nedošlo k tlakovému nárazu. Vždy zachovejte minimálně 1/5 objemu nádoby pro volný prostor. Příliš mnoho volného prostoru může způsobit neaktivní kvašení, zatímco nedostatek volného prostoru může způsobit protržení nádoby během bouřlivého kvašení. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
TIP PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut zcela dokvašen (ověřeno pomocí hustoměru), počkejte, až se stane naprosto průhledným. Následně odstraňte rmut pomocí přepadového systému (odtahovací trubky), zanechte však všechny kvasinky a nečistoty v fermentační nádobě. Tímto opatřením získáte velmi čistý rmut, což má pozitivní vliv na kvalitu destilátu během destilace.
Rmut by se měl sám vyčistit během jednoho až dvou dnů. Proces čištění může být zrychlen použitím čistících přípravků nebo umístěním rmutu na chladné místo. V případě zakaleného rmutu by mohla vzniknout nepříjemná hořká chuť, zejména pokud zakalení přijde do kontaktu s ohřevovým zařízením. Abyste předešli hořké chuti, je důležité pracovat s co nejčistším rmutem.
Dále můžete minimalizovat hořkost při zahřívání pomocí jemnějšího ohřevu. Jedna možností je přidání Raschigových kroužků do ohřevu, což snižuje riziko vzniku hořké chuti. Další možností je použití techniky ohřevu pomocí horké vody, například přes dvouplášťovou nádobu. Rmut je pak ohříván teplou vodou, nikoli přímo ohřívačem.
V zásadě však platí pravidlo: PRACUJTE S NEJČISTŠÍM MOŽNÝM RMUTEM, což výrazně přispěje k výsledné kvalitě vašeho destilátu.
Hmotnost | 0.14 kg |
Brand: | Coobra |
Druh kvasu: | Cukerný kvas, Obilný,bramborový kvas |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.